Open Water

Open Water Swimming
Svømming utendørs krever godt svømmeteknikk som innendørs. I tllegg må en navigere godt og svømme korteste vei, og plassere seg godt og lurt i forhold til konkurrentene. Litt som på fellestart på sykkel og langrenn.

Open Water Svimming eller Open Waterer svømming utendørs. Det internasjonale svømmeforbundet har egne regler for dette, og det ble fra OL i Beijing egen OL øvelse med 10.000m svømming utendørs. Regelverket for lovlig badetøy er her likt som inndørs, og med tanke på de vanntemperaturene vi har på våre kanter er det da klart at sesongen utendørs blir kort og kald. Men dette lar seg ordne med en våtdrakt. Vi er frimodige nok til å da innføre begrepet “Nordic Open Water Swimming” og vil tillate bruk av våtdrakter. På Bergen Open Water kan våtdrakt bli påbudt for de lengste distansene om vanntemperaturen tilsier det. Vi vil her bruke erfaring og regler fra triathlon arrangementer.

 

Med fremveksten av Triathlon sporten ble det utviklet våtdrakter for å svømme i. Disse er laget av neopren med inntil 5mm tykkelse, og de er sydd for å sitte stramt på kroppen. En tommelfinger regel er at når du tar på deg en drakt på land og den føles som ett nr for liten, så er den passe. På grunn av oppdriften i drakten så vil følelsen med den endres når du kommer ut i vannet. Draktene kommer i forskjellige kvaliteter. Det er da antall paneler den er sydd eller limt sammen av og kvaliteten på neoprenet som er forskjellen. De beste og dyreste draktene har veldig tynn neopren i armhulen og kanskje knehasen, og er laget av en veldig myk og tøyelig neopren type. Desverre er også disse dyrere typene de mest skjøre. Fingernegler kan fort rive hull i drakten, som på utsiden har et glatt belegg med hensikt å redusere friksjonen i vannet. De rimeligere draktene har ofte stivere, men også en neopren som da tåler mer. Ofte er er også de dyrere draktene beregnet for gode svømmere, og har derfor tynnere neopren og mindre oppdrift i beina, mens en mindre øvet svømmer som gjerne ikke har like god linje og flytestilling får tykkere neopren beina.

Med Neoprendrakten får man i tillegg til oppdriften, også en god isolasjon. Det er dette som er det aller viktigste for utendørs svømming i vårt klima. Hvor lenge man kan være i vannet uten å føle ubehag eller bli nedkjølt varierer naturlignok fra person til person. Størrelse på personen inkludert muskel og fettprosent spiller her inn, så også hvor godt drakten passer og hvilket aktivitetsnivå en har i vannet. Når en hopper i vannet vil noe vann komme inn i drakten, men dersom denne passer godt, vil ikke vannet skiftes ut, slik at vannet varmes opp og de umiddelbare kalde ubehaget gir seg etter et lite minutt. Triathlonforbundet har anbefalingene gitt i tabellen ovenfor for sine arrangører. Denne kan være et rettledning, men husk at barn kjøles ned raskere enn voksne og at tidene derfor ikke er en fasit.

Nettopp fordi det er flere risiki ved å svømme ute i forhold til kontrollerte forhold inne i et varmt basseng er det viktig å være påpasselig med sikkerheten. Man må alltid passe på å ikke svømme alene. Men husk også at om en får et illebefinnende mens en svømmer hjelper det lite om mor eller bestefar sitter på land å ser på. Da kan kun kort distanse som 20-30 meter fra land bli for mye. Det beste er å ha noen som følger en i robåt eller kayak. Dersom man blir fulgt av en båt med motor og propell må propellen ha undervannshus som beskytter svømmeren fra propellen.

20130808-Bergen Open Water - Trening -4 HD
Trening i Tennebekktjern sommeren 2013. Foto Njål Arnar Johansen

Med tanke på bevistgjøre svømmerne for svømming utendørs innføres kunnskaps og ferdighets prøven ”Wet Card”. Dette kommer i forskjellige valører og med denne kan en kvalifiseres for å svømme lengre distanser i Bergen Open Water. Innholdet i Wet Card er distansesvømming innendørs og utendørs, førstehjelpskunnskap, livredderprøver og kunnskap om nedkjøling (Hypotermi) og virkningen av dette på kropp og hjerne.

 

 

I offisielle Open Water stevner som i OL er det ikke lov å benytte annet badetøy enn man har lov til i vanlig basseng konkurranser. Med tanke på at vi ligger langt mot nord, og har kaldere og mer ustabile vanntemperaturer enn man opplever i varmere strøk vil vi tillate svømming i våtdrakt etter regelverket som brukes i triathlon (Som er konkurranse i ett betående av svømming, syklling og løping). Vi tar oss derfor friheten å kalle dette for ”Nordic Open Water Swimming” – vi tillater bruk av våtdrakt men påbyr det ikke for alle distanser. For 1500m blir våtdrakt påbudt om vanntemperaturen tilsier det. Dette vil kunngjøres like i forkant av stevnet.

Vi tilbyr forskjellige distanser alt etter nivå og alder. Det er selvsagt en forutsetning for at en er svømmedyktig. Vestkantsvømmerne innfører også et eget ferdighetsmerke for utendørssvømming: Wet Card. Dette vil etablere i fire forskjellige nivåer, og med ”Wet Card” kan en få tilgang til å svømme lengre distanser enn alderen tilsier ved å ha vist tilstrekkelige ferdigheter gjennom Wet Card prøve. De fire valørene for Wet Card blir Basic (Grunnleggende), Blue (blå), Silver (Sølv) og Gold (Gull). Wet Card prøver vil avholdes av Vestkantsvømmerne på egne dager i løpet av forsommeren og ettersommeren. Følg med på www.vestkantsvommerne.no for nærmere informasjon om Wet Card kurs & prøve dager.